9 Mayıs 2013 Perşembe

-içkilerin tarihi (1.bölüm)

içkilerin tarihi (1.bölüm)



 şimdi de içkilerin tarihini ve bulunuşlarını 
anlatalım biraz.... 





keyifle tükettiğimiz 
bu güzel içkiler 
nasıl, nerede 
bulundu acaba .....









bira

tahıl, özellikle de arpa maltının mayalandırılması yöntemiyle üretilir, su ve genellikle şerbetçiotu içerir.

bira en çok tüketilen alkollü içki ve su ile çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecektir.

bira m.ö. 10000 yılı civarında tesadüf sonucu bulunduğu düşünülen bir içkidir. sümer ve mısır kayıtlarından da anlaşıldığı gibi oldukça fazla tüketilen bir içki olmuştur.

batıya açılma sürecinde osmanlı'da da yerini almıştır


çeşitlerinden bahsetmek gerekirse ;

pilsen: kolay içimli , açık renkli, şerbetçiotundan gelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir.

lager: lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen'e göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.

koyu renkli bira: koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

festival birası: almanya'da özellikle ekim ayında düzenlenen bira festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.

backbier: yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, özellikle almanya'da mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.

alkolsüz bira: doğal yoldan oluşan alkolün belirli prosesler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir.

ale: ale ismi birçok farklı karakterde genellikle koyu renkli bir dizi İngiliz bira tipi için kullanılan genel bir tanımlamadır. pale, bitter, mild ve scotch olarak çeşitleri mevcuttur.

hefeweizen (mayalı buğday birası): miktar olarak en az %50 oranında buğday maltı kullanılarak üretilen, almanya'nın özellikle bavyera eyaletinde popüler olan bir bira tipidir.

kristallweizen (filtre edilmiş buğday birası): hefeweizen olarak yukarıda belirtilen biraya benzer hammadde kullanılarak, filtrasyon sonrası mayanın uzaklaştırıldığı bir bira tipidir.

altbier: koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.

kölsch: açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip, özellikle almanya'nın köln şehrinde popüler olan bira tipidir.

stout: siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır.

porter: porter da stout benzeri koyu renkli, bazı çeşitleri %9 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.






şarap





sevgilinin dudağı, aşığın kanlı göz yaşıdır.

kadehi andıran biçimiyle lale, kırmızı rengiyle gül de şaraptır.

edebiyatta ki diğer adı meydir.

m.ö. 3000 yılında bulunduğu düşünülen şarabın anavatanı orta doğu olarak bilinmektedir.

ham maddesi üzüm olan şarabın kırmızı ve beyazı olduğu gibi rose diye de adlandırılan pembesi de bulunmaktadır.

iyi dinlendirilmiş bir şarap içildikten sonra ki gün vücutta hiçbir etki bırakmaz. baş ağrısına, mide bulantısına sebep olmaz.

bu özelliklerinden dolayı yıllanmış şaraplar çok daha değerlidir.




şampanya






şampanyada şarap gibi üzümden yapılır.

lakin şampanya yapılacak üzümler özenle seçilir.

üzümün alkolle mayalanırken üç kez fıçı değiştirilir ve çeşitli karışımlar uygulanır.

daha sonra köpük elde etmek için şişelenir ve şişeler mahzenlerde baş aşağı konur.

asıl havalı olan kısmı ise mantarlarıdır.

mantarlar şişeye yarım takılır ve bir düzenekle tutturulur.

düzenek çıkarıldığında mantar fırlayarak şişeden ayrılır.

ve o güzelim şampanya patlatma ambiyansı  yaşanır.

bol köpüklü yudumlar....









 daha çok çeşidimiz var ilk bölümü bu üç içkiyle bitiriyoruz...




saygılar...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder