8 Mayıs 2013 Çarşamba

-içki hangi bardakla içilir ?

içki hangi bardakla içilir ?

bunları bilmeden ben iyi bir alkol tiryakisiyim demek olmaz.

barlar sokağının en mühim kültürü diyebiliriz....




içki kültürü dikkat ve özveri gerektirir...

doğru bardak ve kadehlerle içilmeyen içkiden doğru tadı almak zordur.

bu yüzden ilk olarak hangi içki hangi bardakta içilir ondan bahsedeceğiz sizlere...














  1- brandy - konyak / brandy - cognac
  2- kokteyl ve martini / cocktail and martini
  3- long drinks / collins
  4- parfait
  5- likör / liquor
  6- margarita
  7- martini
  8- viski / whiskey
  9- shot
10- flut şampanya kadehi / champagne flute
11- kırmızı şarap / red wine
12- beyaz şarap / white wine



  peki bu bardakların şekillerinin sebeplerini merak etmiyor musunuz ?

  her birinin farklı bir amacı var. 

  şimdide bu konuyu açalım ve derinlemesine inceleyelim öyleyse... 




başlıyoruz öyleyse...



                   1- brandy ve konyak tüketirken kullanılan bu balon bardaklar bu iki güzel içkiden keyif almanızı sağlayacak en önemli etkendir belki de. avucunuzun içine rahatlıkla oturan bu balon bardaklar elinizin sıcaklığı ile içkinizi ılıtarak o dayanılmaz kokusunun ağır ağır burnunuza gelmesini sağlar ve konyağınızın o eşsiz kokusu ile tam anlamıyla tadına varmış olursunuz. ayrıca bilinmelidir ki konyak dünyanın en güze kokulu içkilerinden biridir.









2- kokteyl ve martini bardakları genelde duru kokteyller için kullanılan bardaklardır. alkol oranı yüksek olan kokteyller bu bardaklar içinde sunulur. zeytin, lime gibi aperatiflerle süslenen kokteyller bu bardakla sunulduklarında hoş bir görüntü ve ambians oluştururlar.









3- long drinks ya da collins dediğimiz tipte bardakları ise alkol oranı düşük ve miktar olarak daha fazla tükettiğimiz içkilerde kullanırız. bu tip bardaklar meyve suyuyla yahut kola ile yapılan kokteyllerde kullanılabilir. uzun bir süre yudumlaya yudumlaya bir içki keyfi yapmak istiyorsak bu bardakları kullanabiliriz. özellikle cin-tonik, votka-tonik ya da meyve suyu, kola tüketirken kullanılabilir tabi bol buz kullanmak bu bardağın püf noktası diyebiliriz.










4- parfait bardakları çikolata, dondurma, milshake gibi içecekler için kullanılan bir türdür. adından anlaşıldığı gibi asıl maksat parfe servisinde kullanmaktır. ama milkshake gibi donmuş içeceklerin yavaş erimesini sağlayan şeklinden dolayı buzlu kokteyllerde tercih edilmektedir.










5- likör bardakları süs eşyası muamelesi gördüğünden çoğunluk süslü püslüdür ve vitrinleri süslerler. ama likör bildiğiniz gibi daha çok ağız tatlandırmak için tüketildiğinden bu küçücük bardaklar tercih edilir. genellikle keskin bir tadı olan likörler içki arasında yahut yemek sonrasında az miktarda tüketilerek ağzın pası temizlenir bir anlamda. 







6- margarita bardakları adından anlaşıldığı gibi margaritaya özgü tasarlanmış bardaklardır. uzun ayaklı oluşlarının sebebi soğuk tüketilen margaritaya elimizin sıcaklığının geçmesini önlemektir. bardağın iki boğumlu olmasındaki sebep ise kokteylimizin içinde olabilecek tortunun dibe çökmesini sağlamaktır.












7-  aslen kokteyl bardağıdır ama martini ve içindeki o güzel zeytini en hoş gösteren şekil ve boyutlu kokteyl bardağı olduğundan adı kimileri kabul etmese de martini bardağı olarak kalmıştır. ince, zarif tasarımıyla elit bir görüntü çizer ve martiniye hakkettiği değeri yaşatır.










8- viski bardağı olarak adlandırıldıkları gibi old fashioned ve on the rocks olarakta anılırlar. bilindiği gibi viski buzlu güzel gittiğinden geniş şekliyle bu bardak bolca buz kullanımına yardımcı olmaktadır. malibu, baileys gibi içkilerin buzlu tüketiminde de kullanımı uygundur.












9- shot bardağı denince akla ilk gelen tekila tabii ki ama bunun yanında bu bardağı sek içilen içkileri tüketirken kullanabiliriz ya da shaker da hazırlanan kokteylleri hızlı tüketirken kullanabiliriz.









10- flut şampanya kadehi sadece şampanya ve şampanya ve şarapla hazırlanmış kokteylleri tüketirken kullanılabilir. uzun ayaklı oluşu sayesinde el ısımızın şampanyaya geçmesini engelleyerek tat ve kıvam bozulmasının önüne geçmektedir. ayrıca flut kadehlerin uzun ince yapıda oluşu şampanya köpüklerinin yüzeye yavaş yavaş çıkmasını kolaylaştırır.








11- kırmızı şarap kadehlerinin ayaklı oluşunun sebebi de el sıcaklığının şaraba geçmesini engellemektir. kırmızı şarap kadehleri daha geniş balon kadehlerdir. geniş olmasının sebebi kırmızı şarapta oluşan tortu daha fazladır ve bunun dibe çökmesi ve içerken ağıza gelmemesi için en uygun kadehler bunlardır.











12- beyaz şarap kadehleri de el ısısını almaması için uzun ayaklı yapılmıştır. kıvam olarak daha saf ve duru bir özelliğe sahip olduklarından çok geniş bir balon kullanılması gerekli görülmemiştir.










               hangi içki hangi bardakla içilir anlattıktan sonra hemen alışveriş listemize en sevdiğimiz içkinin kadehi ya da bardağı biz de yoksa ekliyoruz ve içkimizin tadına varıyoruz.

                  içki içmek zevk işidir ve eğlencenin yolu yordamı neyse uygulandığı zaman tadına varılır...







şerefe.....






5 yorum:

  1. Ennn önemli içkiyi ve bardağını atlamışsınız... RAKI... Bu bilgi olmadan çok yarım kalmış burada yazilanlar :)

    YanıtlaSil
  2. Ennn önemli içkiyi ve bardağını atlamışsınız... RAKI... Bu bilgi olmadan çok yarım kalmış burada yazilanlar :)

    YanıtlaSil
  3. Hurricane bardagi atladiniz

    YanıtlaSil
  4. yanlız kırmızı şarap oda sıcaklığında içilir el ısısıyla alakası yok

    YanıtlaSil
  5. Tekila fiyatları mı arıyorsunuz? Tıklayın: tekila fiyatları

    YanıtlaSil